Uvod u Minolovac

Prazna tabla Minolovca

Gledate misterioznu tablu punu malih kvadrata i cifara i pitate se: o čemu se radi u ovoj igri? Šta treba da činim? Kako se igra? Ovaj članak će odgovoriti na ta pitanja i sve detaljno objasniti.

Prvo što je potrebno znati da biste započeli igru jeste da morate kliknuti bilo gde na tabli za igru levim tasterom miša. Zatim, na osnovu brojeva koje vidite morate da zaključite gde su mine i osigurate ih zastavicama, kao i da otkrijete još brojeva kako biste pronašli još više mina. Imajući na umu ovaj mali uvod, dozvolite nam da vam pokažemo u praksi kako da pobedite u igri Minolovac.

Vodič: kako igrati Minolovac?

Vodič za početnu težinu Minolovca, 1. korak

Evo kako počinje tipična igra Minolovac: tabla sa mnogo kvadrata. Ove kvadrate nazivamo „poljima“. Na početku, svako polje je pokriveno. Možemo ga otkriti tako što ćemo kliknuti levim tasterom miša na njega. Ako otkriveno polje krije minu, mina eksplodira, a mi gubimo igru. Na sreću, prvo polje koje otkrijemo nikada ne krije minu. Za svoj prvi potez možete odabrati koje god polje želite. Ovog puta ćemo izabrati polje u sredini: ovu igru počinjemo levim klikom na polje označeno plavim kružićem.

Vodič za početnu težinu Minolovca, 2. korak

Prvi potez je otvorio veliko područje. Vidimo mnogo praznih polja na sredini table i dve grupe pokrivenih polja okruženih brojevima: jedna grupa je na levoj, a jedna na desnoj strani. Zahvaljujući ovim brojevima možemo da zaključimo koja pokrivena polja sadrže mine. Na primer, pogledajmo polje označeno crvenim kružićem. Na njemu je broj 1, što znači da se negde oko njega nalazi tačno jedna mina. Oko njega ima ukupno osam polja. Njih sedam je već otkriveno: tri levo su prazna, kao i jedno polje ispod. Polje desno ima broj 2 na sebi, a dva polja imaju 1: jedno je iznad, a jedno u donjem desnom uglu našeg broja 1 označenog crvenim kružićem. Pošto su ova polja otkrivena, ona ne mogu da sadrže mine. Jedino polje koje je još uvek pokriveno je ono u gornjem desnom uglu, označeno plavim kružićem. Postoji samo jedna mina oko broja 1 u crvenom kružiću i jedno skrovište za nju: polje označeno plavim kružićem. Stoga ovo polje možemo označiti zastavicom. To činimo klikom desnim tasterom miša na njega.

Vodič za početnu težinu Minolovca, 3. korak

Sada kad smo pronašli prvu minu i postavili prvu zastavicu, možemo koristiti ova skorašnja otkrića da pronađemo obližnja polja koja ne kriju mine. Pogledajmo polje označeno crvenim kružićem. Ovo polje ima 1 u sebi. Dodiruje ga šest nepokrivenih polja: tri prazna polja sa leve strane, jedna jedinica dole i dve dvojke: jedna gore, a jedna dole desno. Takođe, dva pokrivena polja dodiruju 1 sa crvenim kružićem: jedno sa desne strane, označeno zastavicom, i jedno u gornjem desnom uglu, označeno plavim kružićem. Logičko razmišljanje je sledeće: u blizini polja zaokruženog crvenom bojom se nalazi samo jedna mina, a ta mina je već označena sa desne strane. Stoga preostala okolna polja ne mogu sadržati mine. Jedino preostalo pokriveno polje je polje sa plavim kružićem. Pošto ono ne može da sadrži minu, možemo ga otkriti tako što ćemo kliknuti levim tasterom miša na njega.

Vodič za početnu težinu Minolovca, 4. korak

Sad možemo da ponovimo potez koji smo napravili u drugom koraku. Pogledajte dva polja sa crvenim kružićima. Oba imaju 1 u sebi. Oba imaju samo jedno susedno pokriveno polje, obeleženo plavim kružićem. Stoga dva polja označena plavim kružićima moraju sadržati mine. Označimo ih zastavicama tako što ćemo kliknuti desnim tasterom miša na njih.

Vodič za početnu težinu Minolovca, 5. korak

Nakon označavanja nekih mina, ponovo možemo tražiti polja koja ne sadrže mine. Hajde da se fokusiramo na dva koja su označena crvenim kružićima. Kao i ranije, ta polja sadrže broj 1, a već imaju zastavicu kraj sebe. Štaviše, oba polja u svojoj blizini imaju tačno jedno pokriveno polje koje još nije označeno. Ova pokrivena polja su označena plavim kružićima. Pošto jedinice sa crvenim kružićima ne mogu imati više mina kraj sebe, polja sa plavim kružićima sigurno ne sadrže mine. Zato možemo da kliknemo levim tasterom miša na oba ova polja kako bismo ih otkrili.

Vodič za početnu težinu Minolovca, 6. korak

U prethodnom koraku smo otkrili nove brojeve. Jedan od ovih brojeva je 2 označen crvenim kružićem. Ovaj broj 2 već ima dve mine kraj sebe: jednu ispod i jednu gore levo. To znači da oko ove dvojke ne može biti više nijedna mina. Sva preostala pokrivena polja u okolini se mogu bezbedno otkriti. Postoje četiri takva polja: tri desno i jedno iznad zaokruženog broja 2. Možemo da kliknemo levim tasterom miša na sva četiri da bismo ih otvorili.

Vodič za početnu težinu Minolovca, 7. korak

Jedno od polja koja smo otkrili u prethodnom koraku je bilo prazno. Automatski se otvorila veća površina praznih polja, a otvorila su se i neka polja sa brojevima. Sad možemo da se fokusiramo na polje sa brojem 2, označeno crvenim kružićem. Pošto je u pitanju broj 2, sigurno ga dodiruju tačno dve mine. A tu su upravo dva susedna pokrivena polja obeležena plavom elipsom. Ova dva pokrivena polja moraju sadržati mine, tako da možemo postaviti zastavice na njih desnim tasterom miša.

Vodič za početnu težinu Minolovca, 8. korak

U ovom koraku konačno završavamo sa desnom stranom table. Primećujemo da već jedna mina dodiruje broj 1 označen crvenim kružićem – ovu minu smo obeležili zastavicom u prethodnom koraku. Dakle, u blizini ove jedinice ne može biti više mina, čak ni na pokrivenom polju označenom plavim kružićem. Možemo da kliknemo levim tasterom miša na ovo polje kako bismo ga otkrili.

Vodič za početnu težinu Minolovca, 9. korak

Leva strana table je mnogo komplikovanija od desne strane. Nema više očiglednih poteza u kojima se cifra poput 1 ili 2 tačno poklapa sa okolnim pokrivenim poljima. Ovog puta moramo ozbiljno da razmislimo. Pogledajmo broj 1 u ljubičastom kružiću. Mora da postoji tačno jedna mina pored njega. Pored njega su dva pokrivena polja, označena zelenom elipsom. Dakle, znamo da unutar zelene elipse mora biti tačno jedna mina, ali moramo znati koje od ta dva polja zapravo krije minu. Pogledajmo sad 1 u plavom kružiću. Već znamo da se unutar zelene elipse nalazi mina. Elipsa je u potpunosti u blizini 1 sa plavim kružićem, što znači da druga pokrivena polja oko broja 1 zaokruženog plavom bojom ne mogu da sadrže minu. U ovom slučaju, polje označeno crvenim kružićem ne može da sadrži minu. Zašto? Jer ako sadrži, onda jedinica zaokružena plavom bojom ima dve susedne mine: jednu u crvenom kružiću i drugu u zelenoj elipsi. Pošto zelena elipsa nesumnjivo sadrži minu, crveni kružić je ne može sadržati. Zato možemo kliknuti na polje označeno crvenim kružićem kako bismo ga otkrili.

Vodič za početnu težinu Minolovca, 10. korak

Sad je sve mnogo jednostavnije. Brzo možemo zaključiti da dva polja označena zelenim kružićima moraju sadržati mine. Zašto? Prvo, zbog broja 2 zaokruženog plavom bojom. Samo dva pokrivena polja dodiruju ovu dvojku, tako da ova polja moraju da sadrže mine. Drugo, zbog broja 3 u crvenom kružiću. Ova trojka već ima označenu minu u blizini. Takođe ima dva susedna pokrivena polja, koja moraju kriti preostale dve mine. Dakle, možemo staviti zastavice na dva polja označena zelenom bojom.

Vodič za početnu težinu Minolovca, 11. korak

U ovom koraku vidimo dva polja sa brojevima koji već imaju dovoljno zastavica oko sebe. Hajde da pogledamo 1 i 2, koji su zaokruženi crvenom bojom. Nijedno od pokrivenih polja koja dodiruju ova dva broja ne mogu sadržati mine, tako da ih možemo bezbedno otkriti. Zato, kliknimo levim tasterom miša na sva polja označena plavom bojom.

Vodič za početnu težinu Minolovca, 12. korak

Ovog puta se vraćamo na traženje mina. Fokusirajmo se na polje sa crvenim kružićem. Oko njega treba da budu dve mine. Jedna ispod njega je već pronađena i označena. Druga mora biti u jedinom preostalom pokrivenom polju označenom plavim kružićem. Kliknimo na ovo polje desnim tasterom miša.

Vodič za početnu težinu Minolovca, 13. korak

Pogledajmo sada broj 1 označen crvenim kružićem. Već ima susednu minu, tako da se ostala pokrivena polja pored njega – polja obeležena plavom elipsom – mogu bezbedno otkriti.

Vodič za početnu težinu Minolovca, 14. korak

Pogledajte brojač u gornjem levom uglu table za igru. Trenutno piše „002“, što znači da treba da se nađu još dve mine na tabli. Naći ćemo ih u ovom koraku. Pogledajmo 1 i 2 u crvenim kružićima. Oba broja dodiruju samo jedno pokriveno polje i oba ukazuju na to da u njihovoj blizini mora biti još jedna mina. Stoga preostale dve mine moraju biti sakrivene u poljima označenim plavim kružićima.

Vodič za početnu težinu Minolovca, 15. korak

Sve mine su obeležene zastavicama, ali tek treba pobediti u ovoj igri. To je zato što je uslov za pobedu u igri da se otkriju sva polja koja ne sadrže mine. Zapravo, ne morate da koristite zastavice ako možete da zapamtite gde su mine. Ali to je izazov za naprednije igrače. U ovom vodiču koristimo zastavice, a da bismo pobedili, potrebno je da kliknemo levim tasterom miša na preostala dva pokrivena polja, označena plavom elipsom.

Vodič za početnu težinu Minolovca, 16. korak

Pogledajte sliku srećnog žutog lica sa naočarima za sunce na vrhu table za igru. Ono pokazuje da je igra završena i da ste pobedili. Sada pogledajte brojač u gornjem desnom uglu table za igru. On prikazuje proteklo vreme. „231“ znači da nam je bila potrebna 231 sekunda da završimo igru. Ovo nije baš dobar rezultat, ali ovo je vodič za početnike, tako da nema razloga za brigu.

Ako želite, možete pogledati i video-vodič na Jutjubu:

Šabloni

Već ste naučili osnove. Znate kako da pronađete mine i mesta gde nema mina. Ali sve to logičko razmišljanje traje jako dugo! Naravno, što više vežbate, to ste brži. Ali postoji li način da se igra baš brzo?

Da. Kad budete igrali dovoljno dugo, primetićete da određeni šabloni brojeva pokazuju gde su mine, a gde ne mogu biti. Kroz vežbu ćete naučiti ove šablone napamet i moći ćete da ih prepoznate sve brže i brže. Na kraju neće ni biti logičkog razmišljanja – videćete neke brojeve i odmah ćete znati gde su mine. Hajde da pogledamo najjednostavniji primer: „1 u uglu“.

Šablon „1 u uglu“, neoznačen Šablon „1 u uglu“, označen Šablon „1 u uglu“, rešen

1 u uglu je „očigledan“ šablon koji smo koristili ranije u vodiču. Pogledajte prvu sliku iznad i pokušajte da nađete sve jedinice koje imaju samo jedno pokriveno polje kraj sebe. One su označene crvenim kružićima na drugoj slici. Ovo su „1 u uglovima“. Već znamo da mina mora biti u jedinom dostupnom pokrivenom polju pored svake jedinice. Lokacije ovih mina su označene bombama na trećoj slici.

1 u uglu je očigledan šablon jer se vrlo brzo uči. Ubrzo nakon što naučite osnovne poteze, više ne idete korak po korak: tražite 1, prebrojite sva dostupna pokrivena polja i razmislite da li se brojevi poklapaju. Vi samo pogledate tablu i odmah vidite sve jedinice u uglovima, i znate da treba da postavite zastavice pored njih. Ovako funkcionišu šabloni.

Najpopularniji, ali manje očigledan šablon je šablon 1-2-1. U ovom šablonu postoje 1, 2 i 1, tim tačnim redosledom, jedno pored drugog. Ako vidite takvu postavku, postoje dve mine pored jedinica, u uglovima dvojke. Sve zastavice koje su već postavljene blizu ovih brojeva utiču na šablon i treba ih oduzeti pre nego što odredite da li je ovo zaista šablon 1-2-1 ili ne. Znači, ponekad imate 1 i 2 i 1, koji nisu šablon 1-2-1, a vrlo često imate drugačije brojeve koji čine šablon 1-2-1. Ovo ne zvuči baš lako, pa hajde da pogledamo nekoliko primera.

Šablon 1-2-1, primer 1, neoznačen Šablon 1-2-1, primer 1, označen Šablon 1-2-1, primer 1, rešen

Hajde da pogledamo deo table na prvoj slici. Ovo je deo table odmah nakon uvodnog poteza. Tu možemo videti dva šablona 1-2-1: jedan u horizontalnom, a drugi u vertikalnom pravcu. Ovi šabloni 1-2-1 su označeni crvenim elipsama na drugoj slici. Napredni igrač vidi to i odmah zna gde su mine: po jedna mina u svakom od pokrivenih uglova cifre 2, i više nijedna mina ne dodiruje šablon 1-2-1. Lokacije mina su prikazane bombama na slici desno. Na poljima gde nema mina su precrtane bombe.

Šablon 1-2-1, primer 2, neoznačen Šablon 1-2-1, primer 2, označen Šablon 1-2-1, primer 2, rešen

Ponekad se prvim klikom otvori oblast sa kombinacijom brojeva koja frustrira igrače početnike. Dat je primer gore levo. U uglovima nema 1, tako da nije odmah očigledno gde bi mine mogle biti – barem igraču početniku. Napredni igrač odmah prepoznaje šablon 1-2-1, označen crvenom elipsom na drugoj slici. Kod ovog šablona uvek postoje dve mine koje se nalaze pored jedinica ili u uglovima dvojke; više nijedna mina ne dodiruje ovaj šablon. Ovo je prikazano na desnoj slici: simbol mine pokazuje lokacije mina, a precrtana mina pokazuje gde mine ne mogu biti. Igrač može bezbedno da postavi zastavice na lokacije gde je prvi simbol i da klikne levim tasterom miša na polja označena ovim drugim.

Šablon 1-2-1, primer 3, neoznačen Šablon 1-2-1, primer 3, označen Šablon 1-2-1, primer 3, rešen

Ovde imamo šablon 1-2-1 iako su brojevi 2-2-2. To je zato što se pored dve spoljne 2 nalaze mine. Kad god postoji zastavica pored broja, možemo oduzeti 1 od ovog broja, zamisliti da ima novu vrednost i da mina ne postoji. Ovde umesto 2-2-2 oduzimanjem dobijamo 1-2-1, a mine iznad i ispod šablona „ne postoje“. Kao rezultat toga, napredni igrač odmah zna da postoje dve mine: jedna desno od gornje dvojke, a druga desno od donje dvojke; sva ostala pokrivena polja koja dodiruju šablon su bez mina. Ovo je prikazano na poslednjoj slici: možemo obeležiti zastavicom dve mine (označene bombama) i kliknuti levim tasterom miša na preostala tri polja (označena precrtanim bombama) zato što tu nema mina.

Šablon 1-2-1, primer 4, neoznačen Šablon 1-2-1, primer 4, označen Šablon 1-2-1, primer 4, rešen

Ovo je još jedan primer šablona 1-2-1 koji dobijamo iz različitih brojeva nakon uzimanja u obzir postojećih zastavica. Ovde imamo 2-2-1, ali zastavica iznad prve dvojke smanjuje taj broj na 1, tako da imamo 1-2-1. To nam omogućava da brzo pronađemo dve mine i dva mesta bez mina.

Šablon 1-2-1, primer 5, neoznačen Šablon 1-2-1, primer 5, označen Šablon 1-2-1, primer 5, rešen

Ovde je situacija još komplikovanija jer dve zastavice dodiruju 3-3-1. Kad uzmemo u obzir ove dve zastavice, šablon se pretvara u 1-2-1. Obe zastavice su pored gornje trojke, tako da treba da oduzmemo 2 od nje. Donja zastavica je takođe pored donje trojke, tako da od nje oduzimamo 1. Kao rezultat, imamo (3-2)-(3-1)-1 ⇒ 1-2-1. Ovo ukazuje na to da postoje dve mine: jedna desno od gornjeg 3 i jedna desno od donjeg 1. Ostala pokrivena polja u blizini šablona ne kriju nikakve mine.

Šablon 1-2-1, primer 6, neoznačen Šablon 1-2-1, primer 6, označen Šablon 1-2-1, primer 6, rešen

Ovo je jednostavna i uobičajena situacija. 1-3-2 pored ivice se pretvara u 1-2-1 zbog susedne zastavice.

Šablon 1-2-1, primer 7, neoznačen Šablon 1-2-1, primer 7, označen Šablon 1-2-1, primer 7, rešen

U ovom primeru vidimo kako jedna zastavica može uticati na sva tri broja i promeniti šablon sa 2-3-2 na 1-2-1.

Šablon 1-2-1, primer 8, neoznačen Šablon 1-2-1, primer 8, označen Šablon 1-2-1, primer 8, rešen

U poslednjem primeru šablona 1-2-1, vidimo tri mine koje pretvaraju 2-3-3 u 1-2-1. Kao rezultat toga nalazimo dve mine i tri polja koja ne sadrže mine.

Kako znamo da je ovo tačno? Kako znamo da su mine na ovim, a ne na drugim mestima u svim gorenavedenim slučajevima? Ovo možete shvatiti tako što ćete sprovesti logičko zaključivanje. Pretpostavimo da postoji mina pored srednjeg broja 2 (pogledajte prvi vertikalni primer za referencu). Ali treba da budu dve mine pored 2. Gde onda može biti druga mina? Postoje jedinice iznad i ispod srednjeg broja 2, i obe već imaju označenu minu. Dakle, nije moguće postaviti minu u sredinu. Mine moraju deliti granicu sa gornjim brojem 1 i donjim 1. A pošto su to jedinice i mogu imati samo jednu minu koja ih dodiruje, nijedno drugo pokriveno polje oko njih ne sadrži mine.

Postoji još jedan relativno uobičajen šablon koji vredi naučiti već na početku: 1-2-2-1. Slično kao 1-2-1, 1-2-2-1 se može rešiti korišćenjem logike. Međutim, rešenje je suprotno. Za 1-2-1 rešenje je bomba-prazno-bomba, ali za 1-2-2-1, rešenje je prazno-bomba-bomba-prazno. Drugim rečima, za 1-2-1, imamo mine koje se graniče sa jedinicama, a za 1-2-2-1, imamo mine koje se graniče sa dvojkama.

Šablon 1-2-2-1, primer 1, neoznačen Šablon 1-2-2-1, primer 1, označen Šablon 1-2-2-1, primer 1, rešen

Ovde vidimo vertikalni šablon 1-2-2-1. Postoje dve mine pored dve dvojke, ali ostala mesta pored ovog šablona ne sadrže mine.

Šablon 1-2-2-1, primer 2, neoznačen Šablon 1-2-2-1, primer 2, označen Šablon 1-2-2-1, primer 2, rešen

Ovde, nakon uzimanja u obzir zastavice, vidimo šablon 1-2-2-1. Mine su iznad dve dvojke, a polja iznad jedinica ne sadrže mine.

Šablon 1-2-2-1, primer 3, neoznačen Šablon 1-2-2-1, primer 3, označen Šablon 1-2-2-1, primer 3, rešen

Ovo je slična situacija. Jedna zastavica pretvara 1-2-2-2 u šablon 1-2-2-1.

Šablon 1-2-2-1, primer 3, neoznačen Šablon 1-2-2-1, primer 4, označen Šablon 1-2-2-1, primer 4, rešen

U poslednjem primeru vidimo zastavicu koja menja dva broja: 2-3-2-1 se menja u 1-2-2-1 jer zastavica dodiruje i 2 i 3.

Postoje mnogi drugi šabloni, od kojih su neki popularni, neki retki, neki veoma korisni, a neki prilično beskorisni. Ako želite da saznate više o šablonima u igri Minolovac, možete pročitati Vodič za šablone na veb lokaciji Authoritative Minesweeper ili Vodič za strategiju na vikiju Minolovca.

Saveti i trikovi

U redu. Sada znate kako da koristite logiku da rešite igru Minolovac. I znate neke šablone tako da možete brzo da igrate. Ali postoje li trikovi da se igra još brže? Odgovor je: da.

Znak pitanja – isključite ga. Ova funkcija je bila u originalnom Minolovcu, pa se često čuva u novijim verzijama u cilju kompatibilnosti. Ipak, za iskusne igrače je ona potpuno beskorisna. Desnim klikom bi trebalo postaviti ili ukloniti zastavicu – ništa više od toga.

Klik na broj – do sada smo govorili o korišćenju levog tastera miša na pokrivenom polju da ga otkrijemo, kao i o korišćenju desnog tastera miša na pokrivenom polju za postavljanje zastavice. Međutim, postoje i drugi mogući klikovi. Kada kliknete levim tasterom miša na broj koji je već okružen odgovarajućim brojem zastavica (na primer na broj 3 sa 3 zastavice kraj sebe), tada se otkrivaju sva okolna pokrivena polja. Ovu funkciju možete koristiti da otvorite nekoliko pokrivenih polja jednim klikom umesto pomoću više klikova.

Igranje sa tastaturom – takođe je moguće igrati sa obe ruke. Samo stavite miš nad pokriveno polje i pritisnite razmak da biste postavili/uklonili zastavicu ili Enter da biste otkrili polje. Pritiskom na razmak ili Enter iznad polja sa brojem otvaraju se sva susedna pokrivena polja ako je već postavljen odgovarajući broj zastavica.

Bez zastavica – neki igrači više vole da ne stavljaju zastavice. To znači da prave manje klikova dok igraju, tako da im se potencijalno brzina može povećati. Diskutabilno je da li ovo zaista rezultira bržom igrom, pošto morate zapamtiti mesta na kojima su mine, a ne možete kliknuti na brojeve da biste odjednom otvorili više pokrivenih polja. Većina naprednih igrača stavlja nekad zastavice tu i tamo, gde god misle da su im od koristi, ali veći deo vremena ih ne koriste.

Supersonični režim – neke verzije Minolovca dozvoljavaju igraču da igra samo pomoću miša, ali bez klikova. Kako je to moguće? Kada držite kursor iznad pokrivenog polja, automatski ga označavate. Kada držite kursor iznad polja sa brojem, sva susedna pokrivena polja se automatski otkrivaju ukoliko se broj zastavica oko datog polja poklapa sa brojem na njemu. Ovo zahteva istu količinu logičkog razmišljanja kao i obična igra, ali čini igru mnogo bržom. Razlog je taj što umesto da kliknete, vi odlučujete gde ćete postaviti zastavice i koja polja ćete otkriti samo pomeranjem miša po ekranu. Nažalost, ova funkcija nije dostupna u ovoj onlajn verziji Minolovca. Međutim, možete je pronaći u drugim verzijama ove igre – na primer na minesweeper.us.

Postoji još jedan važan savet koji nije vezan za brzinu igranja, ali ga je veoma važno zapamtiti, posebno ako ste igrač početnik. Kada napravite grešku, pogrešno postavite zastavicu i kao posledicu detonirate minu i izgubite, pokazuje vam se gde ste pogrešili. Pogrešno postavljena zastavica biva označena precrtanom minom. Mnogi ljudi pogrešno pretpostavljaju da je precrtana mina tamo gde bi mina trebalo da bude. Pogledajte sledeći primer.

Tabla Minolovca sa pogrešno postavljenom zastavicom

Šta se ovde desilo? Igrač je tačno postavio tri zastavice duž vertikalne linije 2-3-2. Ove zastavice se i dalje prikazuju kao zastavice. Međutim, igrač je nakon toga postavio zastavicu iznad 2. Tamo nije bilo mine (setite se šablona 1-2-1), tako da je zastavica postavljena pogrešno; sada je označena precrtanom bombom. Bomba sa crvenom pozadinom levo je polje koje je igrač otkrio i detonirao jer je imalo minu. Mnogi igrači gledaju takvu sliku i vide dve mine koje dodiruju 1: bombu sa crvenom pozadinom i precrtanu bombu. Ti igrači misle da igra nije ispravna jer postoje dve mine pored 1. Ali to nije tačno; postojala je samo jedna mina pored 1, a igra funkcioniše savršeno.

Ako se zaglavite

U tradicionalnoj igri Minolovac, mine su postavljene nasumično. Kao rezultat toga, ponekad nema garancije da možete rešiti igru koristeći samo logiku.

Ovako se možete zaglaviti u Minolovcu.

Mnogim iskusnim igračima su isuviše dobro poznate takve situacije, koje izazivaju suze frustracije, noćne more koje se ponavljaju, a ponekad čak i blage slučajeve PTSP-a. U ovom primeru, nakon duge i iscrpljujuće igre, igrač je skoro rešio tablu Minolovca napredne težine u pristojnom vremenskom roku. I sada mora da pogodi gde je poslednja mina za konačni potez. Jednake su šanse da se mina krije ispod bilo kog od dva polja označena crvenom elipsom, te se bez obzira na veštinu igrača ishod igre svodi na čistu sreću. Ovo je posebno frustrirajuće za manje iskusne igrače, kojima rešavanje napredne težine zahteva mnogo vremena i truda. I onda, na kraju, sve to vreme i trud se često gube zbog loše sreće.

Ovo se možda neće desiti, ili će se desiti jednom ili više puta u toku jedne igre. Imate lošu sreću ako morate da pogađate tokom igre, a što je tabla veća, to se češće dešava. Na naprednoj težini, igrač će možda morati da pogađa čak četiri ili više puta. Ako je svako pogađanje poput bacanja novčića (nije uvek baš tako, ali hajde da pojednostavimo), onda su šanse za rešavanje igre iste kao i šanse da dobijete glavu četiri puta zaredom – a to je manje od 10%. Udvostručenje veličine table udvostručuje očekivani broj pogađanja. Zbog toga se retko koriste velike table Minolovca. Igranje na njima bi bilo previše frustrirajuće jer višestruka nagađanja smanjuju šanse za pobedu praktično na nulu, bez obzira na vaše veštine.

Postoji li način da se reši ovaj problem? Da. Problem sa nagađanjem postoji u većini verzija Minolovca, ali ne i u našoj. U našoj verziji Minolovca imate takozvani režim „čist intelekt“. Kad igrate igru u ovom režimu, table koje se generišu su uvek deterministički rešive. To znači da nikada ne morate da pogađate gde su mine, te možete da rešite igru koristeći samo logiku. Kako je to moguće? Kad god se kreira nova tabla za igru, automatski se proverava da li je moguće rešiti je bez nagađanja. Ako je to nemoguće, menja se tabla, ponovo se proverava i ciklus se nastavlja sve dok se ne pronađe tabla koja se može rešiti bez ikakvih nagađanja. Režim „čist intelekt“ je automatski odabran, tako da ne morate da započnete svoju avanturu u igri Minolovac brinući se da ćete se zaglaviti. Štaviše, zahvaljujući ovom režimu možemo da ponudimo nadljudski i vanzemaljski nivo težine u igri. Takođe preporučujemo Božanski nivo težine na minesweeper.us ako želite zaista džinovsku tablu.

Koliko brzo igraju drugi igrači?

Ako ste igrač početnik, možda se pitate koja su pristojna vremena za rešavanje svake težine. Možete se smatrati dobrim ako imate najviše 10 sekundi na početnoj težini, 60 sekundi na srednjoj i 240 sekundi na naprednoj. Da biste se smatrali veoma dobrim, potrebno vam je 6 sekundi na početnoj, 40 sekundi na srednjoj i 100 sekundi na naprednoj.

Dole su neki video-snimci na kojima možete videti kako drugi ljudi igraju. Imajte na umu da su to samo povremeni igrači, a ne profesionalci.

Na početnoj težini:

Na srednjoj težini:

Na naprednoj težini:

Na nadljudskoj težini:

Na vanzemaljskoj težini:

Što se tiče profesionalnih igrača, svetski rekordi su sledeći: 1 sekunda na početnoj težini, 6 sekundi na srednjoj i 27 sekundi na naprednoj. Konkretno, od 2022. godine, najbolja vremena su 0,49 sekundi na početnoj težini, 5,80 sekundi na srednjoj i 26,59 sekundi na naprednoj.

Drugi resursi

Ako vas interesuje da saznate još više o Minolovcu, ovde možete pronaći dodatne informacije: