Prvenstva u Minolovcu

Osim neobaveznog igranja, neki ljudi tretiraju Minolovac kao sport. Postoje svetske rang-liste najboljih igrača Minolovca. Dole možete pogledati stari video sa prethodnim svetskim rekordom na naprednom nivou težine (trenutno je 26,59 sekundi):

Potrebno je da znate nekoliko stvari ako želite da se takmičite i pojavite na rang-listama. Prvo, ne možete da igrate bilo koju verziju Minolovca. Na primer, ne možete da igrate Microsoft Minesweeper jer je poznato da on ima greške koje omogućavaju igračima da varaju. S druge strane, nijedna onlajn verzija Minolovca nije prikladna za takmičarsku igru. Umesto toga, morate da preuzmete jedan od sledećih programa (koji su, nažalost, dostupni samo za Microsoft Windows): Minesweeper Arbiter, Minesweeper X ili Viennasweeper. Ovi programi automatski čuvaju video-zapise vašeg toka igre. Zatim možete poslati te video-zapise sajtu Authoritative Minesweeper (nakon registracije) i pridružiti se rang-listama.

Ponekad vam se posreći i rešite tablu samo jednim klikom. Ovo se dešava prilično često, posebno na početnoj težini. Zbog toga su uspostavljena ograničenja kojima se zabranjuju rezultati sa previše lakih tabli. Kako funkcionišu ova ograničenja? Da biste ih razumeli, morate razumeti šta je 3BV.

Šta je 3BV?

3BV je minimalni broj klikova koji je potreban za pobedu u igri.

3BV vam govori koliko je laka tabla Minolovca. Ako 3BV iznosi 1, možete rešiti igru samo jednim klikom. Da bi se ograničila upotreba previše lakih tabli, trenutno je najmanji dozvoljeni 3BV za početnu težinu 2, za srednju težinu je 30, a za naprednu težinu je 100. Možete saznati više o 3BV u članku na tu temu na vikiju Minolovca.

Možete pročitati više o globalnim rang-listama na veb sajtu Minesweeper Ranking Rules.

Često postavljana pitanja

Postoje još neke statistike sa komplikovanim imenima koje se koriste u zajednici Minolovac. Međutim, one su van okvira ovog jednostavnog uvoda. Možete ih videti u ovom video-snimku velemajstora u igri Minolovac koji obara svetski rekord na naprednoj težini dok se sva statistika izračunava u realnom vremenu:

Mnogo sreće u obaranju ovog rekorda!